Yakalama emri kim tarafından verilir?
Genel olarak, bir tutuklama emri yargı kararıyla verilir ve bu kararın infazı savcı ve kolluk kuvvetleri tarafından gerçekleştirilir. Tutuklama emrinde ayrıca kişinin tanımı, biliniyorsa kimliği, suçlanan suç ve yakalandığında götürüleceği yer belirtilmelidir.
Savcının tutuklama yetkisi var mı?
Cezai kovuşturma aşamasında, artık bir tutuklama emri, ya savcının talebi üzerine ya da resen çıkarılabilir. Tutuklama kararı, yukarıda listelenen nedenlerin ve bir suç şüphesinin gerekçelendirilmiş bir ifadesini içermelidir.
Suçüstü halinde kimlerin yakalama yetkisi vardır?
Madde 6 – Yakalama, hâkim kararıyla veya Cumhuriyet savcısının emriyle veya kolluk kuvvetleri tarafından doğrudan doğruya veya fiilde bulunan herhangi bir kişi tarafından, 5 inci maddede belirtilen yetkiler çerçevesinde yapılabilir.
Araç yakalama kararını kim verir?
Soruşturma evresinde gelmeyen veya çağırılamayan şüpheli hakkında, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine ceza hâkimi tarafından yakalama kararı verilebilir.
Yakalama yetkisi kime ait?
Sulh ceza hâkimi, savcının istemi üzerine tutuklama emri çıkarabilir. Ayrıca, yakalandığı sırada kolluk kuvvetinin elinden kaçan şüpheli veya sanık ya da tutukevi veya ceza infaz kurumundan kaçan hükümlü veya tutuklu hakkında da savcılar ve kolluk kuvvetleri tarafından yakalama emri çıkarılabilir.
Zorla getirme kararını kim verir?
Diğer katılımcılar: Mahkemede hazır bulunması gereken ancak çeşitli nedenlerle duruşmaya katılmayan diğer taraflara (örneğin davacı veya davalı) da uygulanabilir. İnfaz kararı mahkeme veya yetkili bir makam tarafından verilir ve belirli yasal prosedürlere uygun olarak uygulanır.
Savcı yakalama kararı verebilir mi?
Cumhuriyet savcısı veya kolluk kuvvetleri tarafından verilen yakalama emri: Şüpheli veya sanık hakkında, yakalandığı sırada kolluk kuvvetinin elinden kaçan veya tutukevi veya ceza infaz kurumundan kaçan tutuklu veya hükümlü hakkında da savcılar ve kolluk kuvvetleri tarafından yakalama emri verilebilir. (CMK m. 117)
Kimin tutuklama yetkisi vardır?
Tutuklama sadece bir hakim tarafından yapılabilir. Tutuklama, koşullar karşılanırsa mümkündür. Öncelikle, sanık veya şüpheli hakkında kuvvetli bir suç şüphesi vardır. Bir suç işlendiğine dair kuvvetli bir şüphe varsa ve bu şüphe somut delillerle desteklenmelidir, hakim tutuklama emri çıkarır.
Savcının yetkileri nelerdir?
Savcıların başlıca görev ve sorumlulukları şunlardır: Davanın tarafları hakkında delillerin toplanmasını sağlamak, kasten veya taksirle adam öldürme gibi davalarda ölen kişilerin adli tıp incelemesini takip etmek, iddianame hazırlamak, mağdur veya kamunun haklarını savunmak.
Herkes yakalama yapabilir mi?
Genellikle kolluk kuvvetleri tarafından gerçekleştirilir, ancak tutuklamaların belirli koşullar altında herkes tarafından yapılabileceği belirlenmiştir. Tutuklama esasen kişisel özgürlüğü kısıtlayan bir önlem olsa da, şüpheli veya sanığın tutuklanması için herhangi bir yargı kararına gerek yoktur.
Arama kararını kim verir?
Madde 7 – Adli arama hakkında karar verme yetkisi hâkime aittir. Arama emri istenmesi hâlinde, kovuşturma makamı, şüphenin haklı sebeplerini de içeren ayrıntılı ve gerekçeli bir rapor düzenleyerek Cumhuriyet savcısına verir.
Yakalama ve gözaltı kararını kim verir?
Cumhuriyet savcısının tutuklama, gözaltına alma veya gözaltı süresinin uzatılması kararına karşı hâkime başvurulması üzerine verilen serbest bırakma kararının derhal yerine getirilmesi gerekir.
Tutuklama emrini kim verir?
Soruşturma evresinde gelmeyen veya çağrılamayan şüpheli hakkında, savcının talebi üzerine ceza hâkimi tarafından yakalama emri çıkarılabilir. Ayrıca, tutuklama talebinin reddi kararına karşı itiraz halinde itiraz mercii tarafından yakalama emri çıkarılabilir.
Kimler gözaltına alınamaz?
Tanıklık yapabileceği veya davet edildiğinde mahkemeye çıkabileceği bilinen kişiler için veya kanıtın lekelenme riski olmadığı durumlarda tutuklama emri verilmemelidir. Aşağılama, onur kırma veya sindirme gibi amaçlar veya sonuçlar için tutuklama veya gözaltına alma kararı verilmemelidir.
Gözaltı kaç gün sürer?
Kolluk nezaretinde gözaltı süresinin en çok 48 saat, toplu olarak işlenen suçlarda ise 4 gün olduğu, şüpheli veya şüphelilerin menfaat karşılığı olmaksızın bu sürelerden daha uzun süre gözaltında tutulamayacağı ve hâkim önüne çıkarılması gerektiği anlaşılmaktadır.
Yakalama kararı nasıl verilir?
Tutuklama emri çıkarılması için standart bir süre sınırı yoktur. Ancak ceza kovuşturmasında, yani yargılama aşamasında, ilk celsede sanığa davetiye gönderilir, ikinci celsede sanığın zorla getirilmesine karar verilir ve davete rağmen gelmeyen sanık hakkında üçüncü celsede tutuklama emri çıkarılır.
Yakalama emri uyapta görünür mü?
Çeşitli suç dosyalarında ve emir dosyalarında tutuklama, gözaltı vb. veriler. Bu veriler kritik kararları etkilediği için portalda görüntülenmemektedir.
Yakalama emri kaç günde çıkar?
(1) Hükümlü, hapis veya güvenlik tedbirinin infazı için kendisine tebliğ edilen tebliğ tarihinden itibaren on gün içinde gelmezse, kaçarsa veya kaçacağından şüphelenilirse Cumhuriyet savcısı tarafından tutuklama kararı verilir.
Yakalama kararı arama yetkisi verir mi?
Fıkrada: “Hâkim kararıyla, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise emniyet müdürünün yazılı emriyle kolluk kuvvetleri arama yapabilir.” denilmektedir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Berat Kandilinde Ne Yapmak Gerekir